4 ETEERISTÄ ÖLJYÄ KESÄMATKOILLE JA MÖKILLE Virpi Raipala-Cormier

Posted by | 02/07/2017 | Uncategorized | No Comments

essential-oils-2385087_1280

Olet ehkä tottunut käyttämään aromaterapeuttisia eteerisiä eli haihtuvia öljyjä tuoksulyhdyssä luomaan asuntoosi hyvää tuoksua ja tunnelmaa. Mutta eteeriset öljyt ovat paljon enemmän – ne auttavat myös erilaisissa kesän ongelmissa.

LAVENTELI (Lavandula angustifolia) – eteeristen öljyjen äiti

Jos aurinko polttaa ihoa, kannattaa ehdottomasti käyttää siihen laventelin laimennosta. Lisää laventelia 2-3 tippaa 5ml eli pientä ruokalusikkaa kohti kasviöljyä. Laventelia voit myös sekoittaa Porkkana-Kehäkukkaöljyyn Kehäkukkavoiteeseen, joka sai luontaistuotealan vuoden 2016 hoitotuote –tunnustuksen. Laventeli rauhoittaa ihoa ja mieltä, hoitaa kesäihottumia ja hyönteisten pistoksia, puremia ja rakkoja. Laventelia käytetään myös unettomuuteen. Monella on vaikea nukkua, kun päivä pitenee ja valoisuus lisääntyy. Tällöin eteeristä öljyä pirskotellaan sängyn pääpuolelle lakanoille tai sitä hengitetään tuoksulyhdyn tai nenäliinan kautta. Laventeli voi auttaa ylikierroksilla käyvää henkilöä laskeutumaan kesälomaan. Laventelista saa apua myös hevoset eli sitä laimennetaan öljyyn tai perusvoiteeseen ja levitetään paukamiin. Laventelia käytetään myös muurahaisten torjuntaan pirskottelemalla öljyä muurahaispoluille.

SITRONELLA (Cymbopogon nardus) – luonnollinen hyönteisten torjuja

Luonnossa, metsissä ja rannoilla liikkuessa on paljon mukavampaa kun käyttää sitronellaa joko pirskottelemalla sitä ulkoiluvaatteille tai käyttää sitä laimennettuna suoraan iholle. Laimenna 3-5 tippaa 1rkl:sta (5ml) kasviöljyä tai alkoholia kohti. Saattaa olla, että tämä normaali laimennos on vielä liian laimea häätämään verenhimoiset mäkäräiset ja hyttyset. Kokeile tehdä 5%:n liuos eli 2,5ml 50ml:aan liuosta. Sen voimakkaammaksi sen käyttöä ei suositella. Sitronellaa voit käyttää myös esim. verannalla ja kesämökin grillipaikassa tuoksulyhdyssä häätämään inisijät pois.

TEEPUU ELI TEA TREE (Melaleuca alternifolia) – tehokas mikrobien tappaja

Teepuuta suositellaan käytettäväksi kun iho on tulehtunut, on finnejä, kynnessä on sientä ja huuliherpes on iskenyt esim. stressin ja liiallisen auringon ansiosta. Kynsisienessä teepuuta voi laittaa kynnen päälle yhden tipan – muissa käytöissä se laimennetaan öljyyn kuten sitronellakin. Teepuu on, ainakin minulle, tehonnut estämään paarmoja ja hirvikärpäsiä. Kesällä tein puutarhassa bikineissä töitä kymmeniä paarmoja kiusanani. Kun pirskottelin teepuuta auringonhattuuni ja bikineihin, paarmat hävisivät täysin. Teepuulla voi myös desinfioida talven jäljiltä esim. mökin pintoja mihin hiiret ovat kakkineet. Samoin sillä voi desinfioida liiasta kosteudesta aiheutuneita homekohtia esim. saunan pesutilassa. Tähän voi ottaa avuksi myös timjamin eteerisen öljyn ja laimentaa molempia alkoholiin 1:10 suhteessa. Suihkepullon kautta liuosta on helppo käyttää.

PIPARMINTTU (Mentha piperita) – huoneilman ja kehon raikastaja

Tunkkaista hajua saa kätevästi pois pirskottelemalla piparminttua lattialle tai matoille. Esimerkiksi talven jäljiltä mökki, ulkohuusi ja varastot voivat haiskahtaa epämiellyttäviltä. Tietenkin myös sisävessoissa sitä on mukava käyttää ilman raikastamiseen. Laimennettuna sillä voi raikastaa kuumaa, päänsärkyistäkin oloa kun sivelee sillä ohimoita ja kallon pohjaa. Sitä voi myös vain hengitellä syvään pullon suusta. Pitkillä automatkoilla se auttaa jaksamaan. Samoin se helpottaa matkapahoinvointia. Ruusun kukkaisvesi on myös iki-ihana ihon raikastaja kesäkuumilla. Sitä voi vain suihkuttaa kasvoille kun kuumuus rasittaa. Piparminttu voi olla myös avuksi, kun on syönyt jotain sopimatonta ja vatsassa kipristelee. Tällöin laimenna sitä taas samalla tavalla ja hiero mahalle tai/ja ota tippa kasviöljyn tai hunajan kera suuhusi. Se vie myös näin pois ilmavaivoja.

ETEERISTEN ÖLJYJEN YLEISET KÄYTTÖOHJEET:

• Tuoksulyhdyssä annostus on 1-4 tippaa veden pinnalle. Käytä kuumaa vettä niin saat tuoksua nopeasti.

• Hieronnassa pieneen ruokalusikalliseen (n 5ml) perusöljyä 1-2 tippaa eteeristä öljyä. Pohjaöljynä käytetään kylmäpuristettuja kasviöljyjä esim. Frantsilan Hellä aromaperushoitoöljyä. Erinomaisia ovat myös fytoterapeuttiset öljyt kuten Kuismaöljy, Porkkana-Kehäkukkaöljy, Frantsilan Yrttihierontaöljy sekä ayurvediset hoito-/hierontaöljyt.

• Höyryhengitystä tai kasvojen kauneushöyrytystä varten 2-4 tippaa pariin litraan kuumaa vettä. Aseta pyyhe pään yli ja aseta kasvot sopivalle etäisyydelle vedestä.

• Eteeristä öljyä voi tiputtaa myös kylpyveteen 5-10 tippaa esim. shampooseen laimennettuna.

• Tuoksua saa huoneisiin tuoksulampun lisäksi pirskottelemalla eteeristä öljyä esim. matoille, laimentamalla sitä sumutepulloon tai lisäämällä sitä ilmankostuttimeen.

• Eteeristä öljyä voi käyttää parfyymin tapaan tiputtamalla muutaman pisaran vaatteille – ei kuitenkaan silkille tai nailonille. Mandariini, patsuli, santeli ja muutamat muut öljyt voivat tosin aiheuttaa väritahran kankaaseen.

• Parfyymin voi kokeilla tehdä myös mieltymyksensä mukaan sekoittamalla eteerisiä öljyjä jojobaöljyyn tai alkoholiin. Bergamotti ja sitruuna saattavat iholla auringossa aiheuttaa pigmenttiläiskiä.

VAROITUKSET

• Eteerinen öljy on laimennettava aina ennen käyttöä iholle.

• Eteerisen öljyn joutumista silmiin on varottava. Vahingon sattuessa se huuhdellaan heti pois silmistä viileällä vedellä.

• Eteerisiä öljyjä ei suositella käytettäväksi raskauden aikana omin neuvoin.

• Eteerisiä öljyjä käytetään vauvojen, lasten vakavasti sairaiden ja vanhuksien sairauksien hoitoon vain terapeutin ohjauksessa.

• Jotkut eteeriset öljyt saattavat olla allergisoivia yliherkille ihmisille.

• Eteerisiä öljyjä ei tule käyttää sisäisesti omin neuvoin ja ne aina laimennetaan esim. kasviöljyyn, jogurttiin jne., sillä ne emulgoituvat rasvan kanssa.