IMMUNITEETIN KOHOTTAMINEN JA KAUSI- INFLUENSSAN VÄLTTÄMINEN YRTEILLÄ Virpi Raipala-Cormier

Posted by | 04/11/2017 | Uncategorized | No Comments

Muistathan käyttää ja suositella seuraavia yrttejä, jotka kohottavat immuniteettia: siankärsämö, kamomilla, kehäkukka, kaunopunahattu eli auringonhattu ja oregano. Antiviraalisia ja lämmittäviä kasveja ovat myös piparjuuri, kuten inkiväärikin, krassi, valkosipuli ja mustaviinimarja (erityisesti lehdet). Mehiläisten tuottama kittivaha eli propolis on myös todistettu tärkeäksi antibioottiseksi aineeksi edellä mainittujen lisäksi.

Välillisesti immuniteettia nostaa lisäksi pii-pitoiset kasvit kuten vahvistava nokkonen ja peltokorte. Maksan toimintaa tukevat kasvit auttavat bakteerien ja virusten tuhoamisessa kuten esimerkiksi voikukka ja takiaisen juuri. Yrttejä käytetään jauheina, yrttiteinä tai – uutteina.

Huonot ravintotottumukset (mm. suuri valkaistun sokerin käyttö) laskee immuniteettia heti. Joku on laskenut että 1tl sokeria laskee immuniteettia 20 minuutiksi. Tuoreiden paikallisesti viljeltyjen luomuvihannesten määrää kannattaa nostaa aterioilla. Ne sisältävät paljon bioenergiaa ja polyfenolisia yhdisteitä, joiden tiedetään kohottavan kehon puolustusvastetta.

Antioksidanteilla kuten tärkeillä vitamiineilla (C-, A-, B- ja E-vitamiini) ja niiden kanssa yhdessä toimivilla hivenaineilla (sinkki, magnesium, seleeni) saattaa olla myös tärkeä merkitys mm. stressitekijöiden lisääntyessä. Myös D-vitamiinia pidetään tärkeänä vitamiinina. Kotimaiset marjat, niin metsä- kuin puutarhamarjat, ovat tunnetusti hyvin vitamiini- ja hivenainerikkaita ja erityisesti tyrnissä C-vitamiinipitoisuus on valtava.

Kasviantioksidantit ovat tärkeitä kehon yleishyvinvoinnin kohottamisessa ja taistelussa vapaita radikaaleja vastaan. Kasviantioksidantteja tarvitaan enemmän myös silloin kun ihmisen mieliala laskee ja fyysiset ja psyykkiset rasitustekijät kasvavat. Marjojen lisäksi kasviantioksidantteja sisältävät myös runsaasti useimmat maustekasvit ja myös nokkonen.

Adaptogeeniset kasvit kuten mm. nokkonen, väinönputki ja kuismat saattavat auttaa erilaisten sairauksien kuten influenssan ennaltaehkäisyssä, sillä adaptogeenit auttavat elimistöä kestämään paremmin erilaisia stressitekijöitä.

Luonnollisesti kun mieliala on korkealla, niin immuniteettikin on korkealla. Tyytymättömyyshän laskee tutkimustenkin mukaan heti immuniteettia ja sairastumisalttius lisääntyy.

Mielialaa kohottavia ja emotionaalista tasapainoa parantavia kukkaterapeuttisia valmisteita kannattaa myös käyttää. Suomalaisista kukkaterapiauutoksista mainittakoon mm. siankärsämö, voikukka, nokkonen ja mustikka.

Mikäli epäilet, että olet saanut influenssatartunnan, voit huuhdella nenää esim. suolavedellä ja myös kurlata kurkkua. Muista myös juoda paljon ja tietenkin pestä käsiäsi sekä aivastaa kyynärvarteen!

Ota heti lämmin jalkakylpy tai mene saunaan. Pidä itsesi lämpimänä ja käytä munuaisalueella Paras ystävä lämpöpakkausta. Lepää ja nuku kunnon unet!

Kotimaisia Frantsilan Luomuyrttitilan tuote-ehdotuksia:

Siankärsämö –yrttiuute ennaltaehkäisemään ja kohottamaan vastustuskykyä

Auringonhattu eli kaunopunahattu –yrttiuute ennaltaehkäisemään ja kohottamaan vastustuskykyä

Kamomilla –yrttiuute ennaltaehkäisemään ja kohottamaan vastustuskykyä erityisesti lapsille

Puhdas puro yrttitee puhdistamaan elimistöä ja sitä kautta kohottamaan vastustuskykyä

Detox puhdistustipat –yrttiuute auttamaan maksaa tuhoamaan viruksia ja bakteereja

Aurinkovoima –villiviherjauhe, lisäravinteita suojaksi helposti imeytyvässä muodossa, nostaa pH:ta

Kylmänroppi –yrttiuute kun on vilustunut ja flunssa on aivan aluillaan

Karvakorva –yrttiuute flunssan oireisiin ja estämään korvatulehduksia

Suomalaiset Aputipat kukkaterapiavalmiste tai / –yrttiuute nostamaan mielialaa

ULKOISESTI:

Lohikäärmesalva – alaselälle lämmittämään munuaisia

Paras ystävä kaurapakkaus – alaselälle lämmittämään munuaisia

Virkistävä yrttijalkakylpytiiviste tai Virkistävä yrttikylpysuola – lämmittämään koko olemusta

Nuhanenä –eteerinen öljyseos avaamaan hengitysteitä tuoksulyhtyyn, paidalle, matoille, ilmankostuttimeen, saunan kiukaalle veden kera

Eteerisistä, aromaterapeuttisista öljyistä voi kokeilla mielialaa kohottavia, piristäviä ja hengitysteitä avaavia öljyjä kuten eukalpytusta