KESÄLUONTO LÄÄKITSEE Virpi Raipala-Cormier

Posted by | 07/06/2016 | Uncategorized | No Comments

Luonto antaa kesäisten villivihannesten ja talven varalle kerättävien yrttiteeainesten lisäksi apua myös kesän pikkuvaivoihin. Myös kesäinen kotiapteekki kannattaa varustaa ajan tasalle luonnon yrttituottein!

Haavat ja loukkaantumiset

Ulkoleikeissä syntyvien haavojen ja pintanaarmujen ikivanha ykkösrohto on pihoilla villinä kasvava piharatamo, joka sisältää tulehduksia estäviä, verta hyydyttäviä ja ihon uudistumista edistäviä tehoaineita. Ratamosta käytetään lehteä, jota hierotaan tai kaulitaan niin, että lehden pinta kostuu. Sen jälkeen lehti painetaan suoraan haavan päälle. Haavoja voi lääkitä myös siankärsämön lehdillä ja kehäkukan kukinnoilla, sillä niillä on samoja ominaisuuksia kuin piharatamolla.

Frantsilan tuotteista haavojen hoitoon käytetään 11-yrtin salvaa, Terva-pihkasalvaa ja Siankärsämö-, Kamomilla-, tai Siloposki-uutetta.

Jos haavaan on mennyt hiekkaa, se saadaan pois kaalinlehdellä, jonka pinta on murskattu esim. nuijalla. Murskattu lehti asetetaan lämpimällä vedellä ja luonnon saippualla huuhdellun haava-alueen päälle niin, että se koskettaa ihoa kunnolla, ja sidotaan paikalleen esimerkiksi vanhasta lakanasta leikatulla siteellä. Hiekka lähtee irti, kun kaalinlehti saa olla paikallaan useita tunteja tai yön yli. Ennen kaalinlehden asettamista haava-alue desinfioidaan 1:1 esim. laimennetulla Siankärsämö -yrttiuutteella.

Mustelmiin voi sivellä kuisman tai kehäkukan kukkaosaa tai niistä tehtyjä tuotteita. Tehokkaita rohtoyrttejä ovat myös piharatamo sekä arnikki (11-yrtin salva, Kehäkukkavoide, Kuismaöljy, Pakkaspojan kylmägeeli). Sisäisesti käytetään Aurinkovoima nokkosyrttiviherjauhetta sekä Nokkos-peltokorte-kalkki-valmistetta.

Nivelvenähdyksiin auttaa kaulitusta piharatamosta, kaalinlehdestä tai rohtoraunioyrtistä tehty kääre, joka laitetaan esim. nilkan ympärille. Käärettä pidetään muutama tunti kerrallaan. Yrtit ”vetävät” turvonneesta jalasta pois nestettä ja lievittävät näin kipua. Samoin auttaa Ojan isännän muistolinimentti ja myös Kuisma- (mäkikuisma) eli Johannis-öljy. Vanha kansa käytti myös suolakäärettä: 3rkl suolaa liuotetaan 1 litrassa vettä. Pyyhe kostutetaan siinä ja laitetaan kipeytyneelle alueelle vähintään puoleksi tunniksi. Nivelvenähdyksiä ja lihasrevähdyksiä varten kannattaa pakastimessa pitää aina valmiina Paras ystävä kaurapakkausta, joka on helppo asettaa ongelmakohtaan noin 15 minuutiksi kerrallaan. Kylmäkääre helpottaa oloa myös palovammoissa. Jos nivelet venähtelevät helposti, ravintoon on hyvä lisätä nokkosta (Nokkos-peltokorte-kalkkivalmiste) hivenaineiden ja vitamiinien saannin turvaamiseksi ja mustelmien ennaltaehkäisyyn.

Kesä ja aurinko

Aurinko takaa toukokuusta eteenpäin D-vitamiinin saantia ja piristää mieltä, mutta sitä on myös varottava. Otsonikerros on ohentunut ja aurinkoa tulee varoa, palaa ei saisi koskaan. Palanutta ihoa viilentää ja rauhoittaa esim. pihatähtimön (vesiheinä) lehdistä puristettu mehu. Palaneen ihon hoidossa on arvostettu erityisesti myös rauhoittavaa kamomillaa tai kehäkukkaa sekä kuismaöljyä, joka on hermoja uudistava ja ihoa rauhoittava. Aurinkoöljyksi lääkkeenomainen kuismaöljy ei kuitenkaan sovi, sillä sen runsas käyttö saattaa herkistää valolle. Tehokas aine auringossa palaneen ihon hoitoon on myös 11-yrtin salva ja Kehäkukkavoide.

Eteerisistä öljyistä arvostetaan erityisesti laventelin sekä roomalaisen kamomillan haihtuvaa öljyä. Jos kotiapteekista löytyy eteeristä laventeliöljyä, sitä voi sekoittaa pari tippa ruokalusikalliseen kehäkukkavoidetta tai -öljyä. Etelämaalaiset rauhoittavat auringon polttamaa ihoa sitruunalla ja aloe-kasvien lehdistä saatavalla geelillä. Aloekasvit kasvavat etelässä villinä, meillä niitä saa ostaa ruukkukasveina.

Palamista voi ennaltaehkäistä huolehtimalla ihon kosteudesta ja suojaamalla iho ennen auringossa oloa luonnonmukaisilla aineilla (Frantsilan Porkkana-Kehäkukkaöljy, Karitevoi). Karoteenipitoisten porkkanoiden ja nokkosen syönti myös auttaa kehoa ruskettumaan kauniisti. Lapsen iho on aluksi syytä suojata kevyellä ja ohuella vaatekerralla ihon palamisen estämiseksi.

Hyvä rusketus vaatii kimmoisan ihon, jonka kosteustasapaino on kunnossa. Herkän ihon kosteuttamiseen sopii hyvin Koko perheen perusvoide tai Kehäkukkavoide niin ennen kuin jälkeen auringonoton. Lapsen ihoa on hyvä öljytä esim. kimmoisuutta lisäävällä Porkkana-Kehäkukkaöljyllä, joka sisältää kehäkukkaa ja porkkanaa. Myös Kuisma-öljyn käyttö on suositeltavaa auringonoton jälkeen, mutta sitä ei tule käyttää juuri ennen auringonottoa.

Muut kesän ihovaivat

Savisessa vedessä polskuttelu ja märän ihon kuivattaminen auringossa tekevät esim. jaloista ja käsistä usein erittäin kuivat ja suomukuvioiset. Sammakonsaappaiksi kutsuttua ihoa hoidetaan hellästi kuivaharjaamalla, rasvaamalla ja öljyämällä luomukasviöljyillä ja esim. Koko perheen perusvoiteella, Kehäkukkavoiteella, Karitevoilla tai Porkkana-Kehäkukkaöljyllä.

Ulkoleikeissä pikkulasten hiuksiin menee multaa ja hiekkaa, ja päänahkaan syntyy helposti karstaa. Karstan saa pois hieromalla päänahkaan em. öljyä tai Kehäkukkavoidetta, jonka annetaan vaikuttaa yön yli. Aamulla karsta harjataan tai kammataan hiuspohjasta kevyesti pois ja lopuksi hiukset pestään.

Kesällä kantapäät usein halkeilevat, jolloin niihin voi käyttää pehmentäviä yrtti- tai suolakylpyjä. Hunaja ja Frantsilan Terva-pihkasalva ovat erinomaisia halkeamien hoidossa ja jalkakylpynä Virkistävä yrttikylpysuola tai Jalkakylpytiiviste. Jalkojen voitelun jälkeen laitetaan niiden päälle luonnonkuituiset sukat ja annetaan vaikuttaa yli yön. Hoito on hyvä tehdä lähes päivittäin 2 viikon ajan.

Viruksen aikaansaamat syylät ja ontelosyylät tarttuvat helposti lapsen haavaiseen ihoon ja niiden saaminen pois vaatii usein kärsivällisyyttä. Vanha konsti on syylän siveleminen keltamon ja voikukan maitiaisnesteellä tai voimakkaalla aamusyljellä. Syylää voi yrittää irrottaa myös valkosipulilla tai tea tree -öljyllä, mutta silloin ympäröivä iho on suojattava salvalla, koska muuten se saattaa palaa. Muita hoitokeinoja ovat syylän siveleminen hapatetuilla maitoheravalmisteilla, Siankärsämö-, Siloposki-uutteella ja 11-yrtin salvalla. Jos tarvitaan tehohoitoa, kannattaa kokeilla 11-yrtin salvaa niin, että syylä peitetään sillä ja siteellä ja käsittely uusitaan päivittäin parin viikon ajan.

Hyttysten, mäkäräisten, paarmojen ja hirvikärpästen torjunta ja pistojen hoito

Hyttysten ja mäkäräisten pistoja ennaltaehkäisevät niitä häiritsevät hajut kuten suopursu, suomyrtti, pietaryrtti ja tomaatin lehdet. Moni pitää kotiapteekissaan Sitronellan eteeristä öljyä, jota he käyttävät sellaisenaan vaatteissa tai iholla kasviöljyyn sekoitettuna 1-5%:na laimennuksena. Paarmoihin ja hirvikärpäsiin he käyttävät sen sijaan Tea tree eli teepuuöljy samaan tapaan.

Hyttysten ja mehiläisen piston aiheuttamaa kipua ja kutinaa lievittää iholle käärittävä piharatamo, kuisma tai jopa korvavaikku. Jos on herkkä pistoksille, kotiin kannattaa hankkia sisäisesti nautittavaa homeopaattista Apista, jota käytetään ensiapulääkkeenä. Frantsilan tuotteista tehokkaita ovat 11 yrtin salva, Ojan isännän muistolinimentti, Kylmänroppi -yrttiuute ja Terva-pihkasalva, jotka estävät myös kutinaa.

Hyönteisten pistojen kipua ja kutinaa lievittää myös kipeään kohtaan asetettu, kevyesti veteen kostutettu sokeripala, joka ”vetää ihosta pois myrkkyä”. Sokeria kannattaa pitää taskussa luonnossa liikuttaessa, sillä kostutettua sokeripalaa voi käyttää ulkoisesti myös helpottamaan käärmeenpuremaa.

Nokkosen poltot

Nokkosen polttamaa ihoa hoidetaan sivelemällä alueelle pihatähtimöstä, piharatamosta tai kehäkukasta tehtyä käärettä tai puristettua mehua. Polttoa lievittää myös Kamomillauute ja 11 yrtin hoitosalva. Vanha konsti on työntää nokkosen polttama käsi tai jalka turpeeseen, multaan tai saveen, jotka vetävät itseensä nokkosen sisältämää muurahaishappoa. Nokkosen varren sisäosaa voi myös kokeilla hieroa kihelmöivään kohtaan.

Heinänuha

Heinänuhaa helpottaa piharatamo esim. yrttiteenä tai –uutoksena. Tukkoisuudesta kärsivän lapsen hengittäminen helpottuu, jos hänen puseronsa takaosaan sivellään Nuhanenä -eteeristä öljyseosta tai Eukalyptusöljyä. Heinänuhaa voi ennaltaehkäistä talvella sekoittamalla ruokaan antiallergeeneja sisältävää nokkosta (Nokkos-peltokorte-kalkkivalmiste, Aurinkovoima nokkosyrttiviherjauhe). Homeopatiasta voi olla myös suuri apu.

Kesäripuli

Kesäripulia ja muita vatsavaivoja lievittää kamomillan kukinnoista haudutettu yrttitee. Kamomillaa voi ostaa luontaistuotekaupasta, sillä se on vähentynyt huomattavasti luonnosta. Kamomillasta saa rauhoittavan kääreen kastamalla pyyhkeen lämpimään teehen ja laittamalla sen vatsan päälle. Toinen vielä helpompi vaihtoehto on levittää Kamomillauutetta suoraan vatsalle ja peittää se lämpimällä Paras ystävä kaurapakkauksella tai kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä. Uutetta käytetään luonnollisesti myös sisäisesti. Vatsan väänteitä ja ilmavaivoja helpottaa myös piparminttu, karjalanminttu ja Suomessa luonnonvaraisena kasvava pelto- eli rantaminttu. Myös mustikan marjat ovat tärkeitä ”vatsan purujen” hoitoon.