MAHA JA SUOLISTO KUNTOON Virpi Raipala-Cormier

Posted by | 18/12/2017 | Uncategorized | No Comments

Maha- ja suolistovaivat ovat lisääntyneet huomattavasti. Esimerkiksi 30 vuotta sitten Frantsilan Koulutuskeskuksessa ei tarvittu erikoisruokavalioita ollenkaan. Varmaankin stressi, kiire, mielen erilaiset murheet, huono ruokavalio, prosessoidut ruoat, erilaiset säilöntä- ja lisäaineet sekä ehkä jopa viljojen ja kasvisten liiallinen jalostus ja ravinnon ulkomaalaistuminen ovat vaikuttaneet siihen, että nämä ongelmat ovat lisääntyneet. Myös liiallinen hygienia ja etääntyminen luonnosta ja sen omista mikrobeista saattaa olla syynä siihen, että ihmiset ovat herkistyneet jopa tavallisille ruoka-aineille. Yrtti- ja luontaishoidoilla voidaan saada merkittävää apua, jos vielä huomioi luonnossa liikkumisen merkityksen, juo tarpeeksi ja pitää mielialastaan hyvää huolta.

RUOANSULATUKSELLE APUA

Jotta ruoka sulaisi kunnolla, voi avuksi kokeilla seuraavia ohjeita: Puolituntia ennen ruokailua on hyvä ottaa ruoansulatusta piristäviä yrttejä (esim. uutteena tai yrttiteenä): yleisesti maustekasveja kuten kuminaa, basilikaa, korianteria, rosmariinia, oreganoa. Muita ruoansulatusentsyymeitä ja sulatusta elvyttäviä rohtokasveja ovat siankärsämö, voikukka, väinönputki ja karhunputki (Frantsilan Ruotsintipat, Frantsilan Siankärsämö –yrttiuute). On hyvä nauttia joka ruualla aina maustekasveja – ainakin kolmea erilaista. Tavoitteena on, että ruoansulatuksen ”tuli” on hyvä ja suolahappoa ja entsyymeitä riittää. Siksi ei myöskään suositella mahanesteiden laimentamista juomisella ruoanyhteydessä. Myös perusteellinen pureskelu on todella tärkeää, jotta sylkeä tulee runsaasti mukaan ja ruoka alkaa jo osaksi pilkkoutua sen johdosta suussa. Ruoka on hyvä syödä rauhassa, stressittömästi. Ruoansulasta edistää se ettei sekoita kymmeniä ruokalajeja kerralla keskenään vaan syö vain harvoja. Jos on ruoka-aineherkkyyksiä, kannattaa vahvistaa ruoansulatuselimistöä ja tietenkin tarkkailla mitkä ruoat eivät sovi. Yleensä kehoa voi siedättää, ettei ruokavaliosta tule liian suppea. Käristettyjä ruokia kannattaa välttää, sillä en ovat huonommin sulavia. Ns. maksapakkaukset auttavat erityisesti rasvaisen ruoan sulattamisessa kun sappi ja maksa tekevät työnsä hyvin.

Maksapakkaus eli maksan ja suoliston alueelle asetettava lämmin yrttipakkaus tehdään seuraavasti: Siankärsämön kukkia haudutetaan pienessä vesimäärässä 20 minuuttia tai keitetään 10 minuuttia ja liemi siivilöidään. Kuumaan yrttihauteeseen kastettu pehmeä pyyhe asetetaan niin kuumana kuin mahdollista maksan kohdalle, oikealle puolelle kylkiluiden alareunan tasalle ja peitetään nopeasti muovilla ja pyyhkeellä. Jalat pannaan koukkuun, tyyny polvien alle. Pakkauksen annetaan vaikuttaa 20-30 minuuttia ja pidetään koko keho lämpimänä huopiin käärimällä. Kätevin tapa on levittää noin 20 tippaa siankärsämö- uutetta ko. alueelle ja asettaa päälle lämpöpakkaus, esim. Frantsilan Paras ystävä – kauratyyny. Maksapakkauksella aktivoidaan maksan ja sapen ja siten välillisesti myös suoliston toimintaa. Myös alaselkää kannattaa lämmittää ja pitää keho muutenkin lämpimänä. Maha-alueelle voidaan hieroa myös kasviöljyä, johon on lisätty 5ml kohti fenkolin ja kardemumman eteeristä öljyä 1-2 tippaa. Polven ulkoreunan alapuolista aluetta (Maha 36 pistettä) voi aktivoida ja sitä kautta auttaa ruoansulatuksen voimaa.

MAHAKIVUT JA RIPULI

Kansan keskuudessa tunnetuimpia sisäisesti käytettyjä vatsa- ja suolistorohtoja on ollut mustikka. Mustikka on tehokas ripuliin erityisesti kuivattuna, mutta myös tuoreena, pakastettuna ja keittona. Lisäksi ripuliin on käytetty sekä uutteena että yrttiteenä kamomillaa, vadelman lehtiä, hanhikkia ja rätvänää (juurta tai koko kasvia). Vatsakramppeja rauhoitetaan kamomillan kukilla, mintun lehdillä, fenkolin siemenillä ja siankärsämön kukilla. Tällöin yrttiteetä juodaan runsaasti (1-2 litraa päivässä) ja samalla pidättäydytään syömästä. Kamomilla ja piparminttu laukaisevat suoliston sileiden lihasten kouristuksia. Vähäinen ripuli voi olla myös hyväksi, sillä se poistaa suolensisällön kunnolla; kuitenkin useita päiviä kestävässä, pahassa ripulissa on aina elimistön kuivumisen vaara. Tällöin voidaan käyttää ripulijuomaa, jossa on kaksi ruokalusikallista suolaa ja ruokalusikallinen hunajaa tai täysruokosokeria sekoitettuna litraan vettä. Tällöin suositellaan myös hyvien probioottien käyttöä, jotta suolistofloora, hyvä mikrobisto saataisiin ennalleen käyttämällä esim. hapankaalia tai maitohappobakteereita. Ulkoisena hoitona käytetään kamomillakäärettä; kuumaan yrttiteehen kasteltu pyyhe asetetaan vatsalle. Kamomilla-uutetta voi myös käyttää suoraan mahalle ja asettaa sen päälle pyyhkeen ja lämpöpakkauksen. Lisäksi vatsan ja pakaroiden aluetta voidaan hieroa lämpimällä öljyllä, esim. kuisma. Kamomilla sopii myös jalka-, puoli- että kokokylpyihin, jotka kaikki rauhoittavat myös vatsaa tehokkaasti. Kamomillaa kannattaa ottaa mukaan myös matkoille; se helpottaa suolisto-oireita, kun ruoassa on vieras bakteerikanta. Samalla tavalla vaikuttavat myös piimän acidofilus- ja lactofilus-bakteerit. Niitä sisältävien valmisteiden käyttö voidaan aloittaa jo ennen etelänmatkaa.

UMMETUS JA ILMAVAIVAT

Ummetus on elintasomaiden ihmisten yleisimpiä vaivoja. Sen ennaltaehkäisy ja hoito on tärkeää, jotta vältytään esimerkiksi peräpukamilta ja suolistokasvaimilta. Hyvä yleiskunto, liikunta, ryhti ja kunnollinen hengitys sekä alavatsan, mahan ja suoliston kunto ja tietysti myös ruokavalio ja tarpeellinen nestemäärä vaikuttavat vatsan toimintaan. Liiallinen istuminen estää suolistoalueen hyvää lymfan toimintaa. Psyykeen puolella ulostettaan pidättelevää voisi pilke silmäkulmassa verrata rahakasansa päällä istuvaan pihiin Roope Ankkaan, joka ei osaa rentoutua. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan ummetus liittyy paksusuolen lisäksi hengitysteihin; vastasyntynyt lapsi ulostaakin ensimmäistä kertaa hengittäessään. Ummetuksen hoidossa tuetaankin sisäisesti ja ulkoisesti myös keuhkojen hyvää kuntoa. Myös veden riittävä saanti on tärkeää.

Ravinto ja yrtit

Kuitupitoinen ruokavalio on tärkeää. Ruoka on pureskeltava hyvin, ja kasvisruoan kuten juuresten, vihannesten ja maustekasvien osuutta on hyvä lisätä huomattavasti. Ruokailujen välillä – mutta ei ruokailun aikana – kannattaa juoda runsaasti lämmintä yrttiteetä, mutta musta tee kovettaa vatsaa. Maitotuotteiden käyttöä vähennetään; maidon ja juuston pois jättäminen tai korvaaminen piimällä tai jogurtilla voi auttaa monia kovavatsaisia. Myös lihan käyttöä on hyödyllistä vähentää. Leipä myös kovettaa vatsaa. Useille tulee varsinkin iltaa myöden mahan turvotusta ja kipuilua. Silloin kannattaa erityisesti välttää kaalia, lanttua, sipulia, papuja, herneitä ja gluteiinia sisältäviä viljoja. Vatsan toimintaa helpottavat liotetut pellavansiemenet, ravintokuidut (esimerkiksi leseet), marjat ja hedelmät (esimerkiksi liotetut luumut ja viikunat) sekä hapankaali. Tavallista keräkaalia suositellaan paksusuolen syövän ennaltaehkäisijänä. Lisäksi monet yrttimausteet kuten kumina, kynteli ja mäkimeirami lisäävät suolen toimintaa ja hoitavat ilmavaivoja. Niiden hyvä vaikutus perustuu osaksi ruoansulatuksen nopeutumiseen ja aktivoitumiseen. Miedoista kasvirohdoista ovat hyödyllisiä valko- ja puna-apilan kukat, siankärsämö, nokkonen, voikukan juuri ja juolavehnä. Ne vaativat pitkäaikaisen, noin kahden viikon käytön, jotta suoliston toiminta ehtii tasapainottua. Esimerkiksi nokkosesta ja sinimailasesta valmistetut viherjauheet (1-2 rkl päivässä) nopeuttavat suolen toimintaa ja kuona-aineiden poistumista, ja lisäksi ne sisältävät paljon kuituja. Ilmavaivoja ennaltaehkäistään kun ei syödä liian monia ruokalajeja samaan aikaan. Mintut ja fenkoli auttavat ilmavaivoissa. Psyllium-ratamon siemeniä myydään luontaistuotekaupoissa, ja apteekista voidaan ostaa tilapäistä käyttöä varten voimakkaampaa sennaa, joka laittaa suolen kuitenkin toimimaan ”väkivaltaisesti” eikä tasapainottavasti kuten miedot rohtokasvit. Pitkäaikaisessa käytössä senna voi myös heikentää suolen peristalttista liikettä. Myös raparperin juurta käytetään ummetuksen hoidossa.

Suolihuuhtelu

Ulkoisena ensiapuna ummetukseen voidaan käyttää suolihuuhtelua. Esimerkiksi jännittäjien kannattaa varata suolihuuhtelupussi matkoille mukaan. Suolihuuhtelussa suoleen laitetaan noin 7,5dl kehonlämpöistä vettä, johon on voitu ennalta hauduttaa esim. kamomillan kukkia tai lisätä vain 20-30 tippaa kamomilla-teetä. Kannattaa kysyä neuvoa myös colonic-terapeuteilta, sillä colonic-huuhteluilla voidaan elvyttää suoliston luonnollista toimintaa. Liiallinen suolihuuhtelu veltostuttaa suolta, eikä sitä pidä käyttää kuin ensiapuna ja puhdistuskuurien sekä paastojen aikana. Suolihuuhtelu poistaa suolesta myös hyvää mikrobistoa, joten probioottien käyttö voi olla paikallaan. Hieronta ja akupisteet Ummetuksessa suositellaan myös alavatsan, alaselän ja pakaroiden alueen sekä tiettyjen akupisteiden hierontaa, lämpöhoitoja tai moksausta (lämpösikaari). Hoidettavia pisteitä ovat muun muassa navan ympärillä munuainen-16, mahalaukku-25 sekä virtsarakko-25 ristiselän alueella, ks. kuva. Myös kantapäiden alta jalkapohjan puolelta, hartioita sekä kyynärvarsia kannattaa hieroa, sillä siellä on paksusuolta hoitavia pisteitä. Suolen toimintaa ja verenkiertoa voidaan lisätä erilaisten kylpyjen avulla. Edellä mainitut suomalaiset yrtit sopivat niin jalka-, koko- kuin puolikylpyihin. Nämä hoidot tasapainottavat suolistoa osittain mieltä rentouttamalla.

PAKSUSUOLENTULEHDUKSET, HAAVAINEN PAKSUSUOLI, ÄRTYNYT SUOLI

Paksusuolentulehduksille altistavat muun muassa väsymys, stressi ja ruoansulatuselimistön heikkous. Sisäisesti käytettäviksi sopivat yleensä samat yrtit kuin mahahaavaa tai –katarria hoidettaessa eli limakalvoja hoitavat rohdot yrttiteenä tai -uutteina kuten kehäkukan ja kamomillan kukat, ratamon lehdet, pellavan siemenet ja aloe. Vehnänorasmehu tai muut vihermehut ovat niin ikään hyödyllisiä, jos suolisto sallii niiden käytön. Lisäksi voidaan käyttää puhdistettua, tähän tarkoitukseen valmistettua savea. Ruokavalio-ohjeita löytyy netistä. Paksusuolen tulehdusta hoidetaan lisäksi ulkoisesti kääreillä ja pakkauksilla, joissa on kamomillaa, kehäkukkaa tai ratamoa. Suolihuuhteluun soveltuvat mm. kamomilla, ratamo, kehäkukka ja siankärsämö. Rauhoittavia ja limakalvoja hoitavia pehmeitä yrttisalvoja ja mainituista yrteistä valmistettuja voiteita voidaan lisätä apteekista saatavan aplikaattorin eli annostelijan avulla peräsuoleen yöksi: housut suojataan hoidon ajaksi terveyssiteellä. Esimerkiksi Frantsilan 11 yrtin salvaa voi laimentaa oliiviöljyyn 1:10 ja lisätä suolihuuhtelupussin avulla peräsuoleen kehonlämpöisenä noin 1/2dl. Aromaterapia Suolistoalueen tärkeitä rauhoittajia eteerisistä öljyistä ovat mm. fenkoli, kardemumma, laventeli ja roomalainen kamomilla sekä piparminttu. Itselle miellyttävän tuoksuista öljyjä sekoitetaan 1-2 tippaa noin 5ml:aan kasviöljyä ja hierotaan mahalle, pakaroille ja alaselkään.

MIELI AVUKSI

Vatsa ja suolisto reagoivat tunteisiin. Huolet, kiire ja stressi pahentavat kaikkia maha- ja suolisto-oireita. Säännöllinen ja rauhallinen elämän päivärytmi, runsas liikunta ulkona luonnossa ja jooga-asanat auttavat. Yrteistä mm. kauranverso, kamomilla ja sitruunamelissa taltuttavat stressiä. Lisäravinteista suositellaan Magnesiumia, B-vitamiineja sekä omega-3 rasvahappovalmisteita. Hengitä syvään ja ajattele: ”Olen rauhallinen – rentoudun – kaikki tapahtuu ajallaan. Minulla on aikaa itselleni ja tärkeille ihmissuhteilleni.” Kukkaterapiasta esim. Suomalaiset Aputipat (lumme-metsätähti-suopursu) ja Kuusi auttavat stressissä ja paineissa. Myös homeopatiasta voi olla apua.

PERÄPUKAMAT

Peräpukamat johtuvat suoliston laskimoverenkierron heikkoudesta tai perinnöllisestä syystä. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan maksan ja pernan hyvinvoinnilla on vaikutusta suonikohjuihin, joita peräpukamatkin ovat. Myös ummetuksen ennaltaehkäisy on tärkeää. Mitä aikaisemin hoidot aloitetaan, sitä parempiin tuloksiin päästän. Sisäisesti hoidettaessa vatsa on ensin saatava toimimaan. Siankärsämö on suurena apuna laskimoverenkierron elvyttämisessä. Laskimoverenkiertoa elvytetään ulkoisesti käyttämällä maksapakkausta, jossa on siankärsämöä, ja samalla tavalla vaikuttaa myös siankärsämöistumakylpy. Siankärsämöhauteeseen kostutetulla pyyhkeellä voidaan myös painella peräaukon ympäristöä tai ottaa pieniä, 1-2dl:n perähuuhteluita siankärsämöhaudukkeella.
Peräaukon ympäristöön ja sisälle voidaan levittää myös rauhoittavaa ja supistavaa siankärsämösalvaa (Frantsilan 11 yrtin salva) ja alushousut suojataan terveyssiteellä. Lisäksi käsitellään samoja akupisteitä kuin ummetuksessa. Ulostuksen jälkeen peräaukon seutu huuhdellaan aina viileällä vedellä, jolloin suonet supistuvat.

Frantsilan Luomuyrttitilan tuotteet:

SISÄISESTI Ruotsin tipat –yrttiuute tehostamaan ruoansulatusta Siankärsämö –yrttiuute tehostamaan ruoansulatusta ja suoliston toimintaa sekä nostamaan immuniteettia Kamomilla –yrttiuute rauhoittamaan ja rentouttamaan mahaa ja suolistoa Hyvä olo –yrttitee rauhoittamaan ja hoitamaan mahaa ja suolistoa

ULKOISESTI Fenkolin, Kardemumman, Piparmintun eteeriset öljyt laimennettuna kasviöljyyn esim. Rauha- (Pitta) tai Kuisma-hoitoöljyyn auttamaan maha- ja ilmavaivoissa 11 yrtin hoitosalva peräaukon alueelle, jos on peräpukamia tai ummetuksesta johtuvaa arkuutta

mustikka