SIANKÄRSÄMÖ VUODEN 2016 ROHTOKASVI

Posted by | 23/03/2016 | Uncategorized | No Comments

SIANKÄRSÄMÖ Achillea millefolium Asteraceae

Mika Rönkkö

TUNNETTU PERINNEKASVI

Siankärsämö on monivuotinen 20 -70 cm korkea asterikasvi, joka kasvaa Suomessa lähes koko maassa niityillä, kehdoilla ja pientareilla pihamaita myöden.

Siankärsämö on nimetty kreikkalaisen sankarin Akhilleuksen mukaan, jota oli lähes mahdotonta haavoittaa. Millefolium tarkoittaa tuhatlehtistä, joka kuvaa hyvin kukintoa.

Siankärsämön tuoksu on ryytimäisen väkevä, sillä se sisältää mm. haihtuvia öljyjä ja karvasaineita, seskviterpeenilaktoneja, flavonoidiglykosideja ja azuleenia. Kasvi sisältää myös runsaasti mm. mangaania, magnesiumia ja rautaa sekä A- ja C-vitamiineja. Siankärsämöä käytetään ravintolisissä, teenä ja luonnonkosmetiikassa sekä yrttivoiteissa.

Mausteena siankärsämön keväisiä tuoreita lehtiä voidaan käyttää keittoihin, salaatteihin ja voileivän päällä.

Rohdoskäytössä siankärsämö on hyvin monipuolinen. Ulkoisesti se nopeuttaa haavan hyytymistä, paranemista ja sopii hiertymiin.

Sisäisesti siankärsämöllä paran- netaan ruokahalua, tuetaan mak- san toimintaa ja tasapainoitta- maan suoliston toimintaa sekä kohottamaan vastustuskykyä.

Siankärsämöä sopii hyvin myös puhdistuskuurien yhteydessä ”verta puhdistavana” poistamaan kuona-aineita mm. nokkosen ja voikukan kanssa.

Siankärsämöä käytetään laskimoverenkierron ongelmiin, kuten suonikohjujen ja peräpukamien hoitoon.

Siankärsämö on tunnettu myös monissa naisten vaivoissa. Se voi helpottaa epäsäännöllisiä kuukautisia, kuukautiskipuja ja vaihdevuosivaivoja. Miehillä siankärsämö voi antaa helpotusta prostatavaivoihin.

Jos olet allerginen esim. pujolle, saatat olla allerginen myös samaan kasviheimoon kuuluvalle siankärsämölle. Testaa silloin sopivuus pienellä määrällä ensi ulkoisesti ja sitten sisäisesti.

Lisätietoja:www.ravintolisawiki.fi